Pages

Monday, December 31, 2012

2012 to 2013

Hellooo... :D

Counting down for new year 2013 in few hours. Selamat Tahun Baru semua orang. I have lots of things to say. So, tweet limit 140 je and its weird kalau tulis status panjang-panjang kat fb. So, lets blog. No one cares you nak update panjang 5000 words pon kat sini. HAHA. 

Oh ya, hell ya. Bbq sana sini. Timeline twitter and fb sana sini having dinner with family, bbq with family. Then call buah hati, dyrg pon sedang prepare utk bbq malam ni. Saya? Oh, semalam da bbq dengan family besaq kami sebelah mak. Petang tadi makan kat luar with parents. Kami keluar petang pasal confirm malam ni jalan sesak, semua orang pon nak celebrate new year kat luar. Jadi apa salahnya kalau kami tak mau turut serta dalam aktiviti sesak-sesak malam ni. ;p

2012 left me banyak memories seperti tahun-tahun sebelumnya. Biasalah, ada 366 hari kot tahun ni. hihihi... 
Alhamdulillah, nikmat saya dapat setakat ni saya rasa syukur sangat-sangat. Walaubagaimanapun, banyak juga la azam 2012 yang tak dapat lagi terutamanya financially. Pasal kerja pon belum tentu lagi. HAHA. Semoga giliran rezeki saya pula 2013 ni. :')

2013 ni, banyak plan yang dah buat especially for the first quarter of the year...cuma saya buat plan tu sendiri and tak bagitahu sesiapun. Tak apalah, takde sapa pon nak dengar plan kita ni. hehehe. Permudahkan urusanku Ya Allah... And Alhamdulillah for the good news yang saya dapat hari ini. Syukur sangat-sangat. What happen in 2007 terjadi semula. Dapat offer kerja on the last day of the year. And saya ingat lagi 2008, saya achieve satu milestone in my life that I have waited for years. That's the dream. And I hope and I pray so hard for another milestone in my life in 2013. Don't worry too much. Allah is always with us. :)

Ok lah, that's all from 2012 me!


Goodbye 2012, Welcome 2013.

Wednesday, December 26, 2012

entah

Bising dan bingit itu senyap,
Diam dan senyap itu bising.

Kadang keadaan memaksa kita memilih untuk berdiam

Thursday, December 20, 2012

Let's go to work

Let's go to work today. Rasa macam monday. Mungkin hari ini aku Thursday blues. HAHA. Oh ya hari ni tarik cantik  u olls. 2012-2012. Hari tu 121212 sedih sangat. Our 7 years plan tak menjadi. Tak apa lah, belum ada rezeki nak berkumpul.

Sekarang ni, saya sangat rindukan awak.Entah apa awak buat, sihat ke tidak, dah makan ke belum. Atau belum bangun lagi. Beliau ni busy sangat. Tak apa, awak training elok2 ye. :')

Okeylah, bye. Nak g kerja. Semoga Allah turunkan rezekiNya pada kita melimpah ruah hari ini.

Ameen Ya Rabb. ^^

Sunday, December 16, 2012

Can't sleep

Salam Subuh.

I haven't sleep yet. Uhuuhuuu. Memang tak boleh lelap mata kalau banyak benda nak fikir. Mungkin saya ni yang tak pandai nak manage diri sendiri. Hmmm. Lately saya rasa macam kurang keyakinan diri dalam segala hal..err..bukan segala hal tapi kebanyakan hal. Nak explain pon tak tahu macam mana. Kadang-kadang saya rasa diri bodoh. Tapi, rasa diri  bodoh yang tak bertempat memang tak membawa kepada kebaikan pon. Perasaan macam ni akan cuma demotivate diri sendiri. Tapi kali ni saya sedar, saya berkelakuan bodoh yang tak kena pada tempatnya. Hmm. Menyesal? Sekarang saya cuma fikir yang baik-baik sahaja. Bilhikmah... Saya nak cuba tidur ni.harap-harap saya boleh tenangkan hati diri sendiri yang tak tenteram ni, fikiran yang bercelaru ni. Kalau nak harapkan orang lain, memang tak tenteram la hati ini. Sekarang saya hanya mohon pada Allah supaya hati saya kuat, ditetapkan iman di hati. Berdoa agar apa sahaja masalah yang kita hadapi tak membawa ke jalan yang sesat. :'(

Thursday, December 13, 2012

Treat me like a child

Give me a candy whenever I cry. Treat me like a child when I need you to. I am just a woman. Unpredictable emotions I have. The unstable desires I own. But, I have one clear direction I've made. The most amazing thing ever happen to me. You. I am a person who die to choose between pink or yellow.  But I never experience that when it comes to you. I maybe spend hours to find just a cloth. But I spent 0.0001 sec when i found you. I have no doubts with that. And I'll be your princess. Giving you my precious smile whenever you need it. I'll be your woman, who comfort you with my love, giving you shoulders whenever you in need. I'll be your girl, cheering you with my teary smile. I'll be your one, when the times come. I'll be your everything. I miss you.

Sunday, November 25, 2012

Untitled abc

I just to tell the world few things

1# I'm now watching the voice and Adam Levine is very charming and sexy.
2# I need to buy new books to read
3# I need to sleep after the show finish
4# Melanie continues her journey, I'm happy
5# You don't know how much I miss you dear

Anyway

Tomorrow is Monday. Can't wait for tomorrow
Praying for the best, hoping for the best
And believe Allah will give me the best for me
InsyaAllah...

Lets go to bed, lets have some rest.

Peace world. :)

Assalamualaikum.

Love,



Saturday, November 24, 2012

Urgh

Salam semua... 

Hari ini saja gatal nak update. sekarang ni tengah menonton meletop @ 134. Hah! boleh dapat banyak gossip selebriti-selebriti tempatan. Well, sekali sekala update jugak kan? kalau tak saya tak tahu pasal Zizan & Nora Danish ni. Walaupun saya follow Nora Danish kat twitter and I read that tweet live masa tu tapi tak terfikir apa-apa pon. hahahaha...sekarang org dah sensasi kan cerita ni baru la nak terfikir! lol. kalau betul saya suka! :D

Oh, not gonna write bout that actually.

Sekarang ni just nak hilangkan rasa boring and divert rasa rindu saya kat boifren ke tempat lain. sebab. its overloaded now...

Eh sekarang dah tak tau nak update apa. Dah la, i better go to sleep now. 

Hmm, goodnite blog. 

Babai.


Friday, November 23, 2012

Saya nak jogging sebab saya nak sihat!

Semalam jogging setelah 2 minggu tak jog. Hehe. Orang tanya saya kenapa saya nak jogging sedangkan saya kurus, saya tak gemuk. Hmm, jogging tu untuk orang gemuk je eh? jogging tu untuk orang nak turun berat badan eh? Hehehe. Bagi saya I jog sebab saya nak tambah berat badan, saya nak keluarkan peluh, saya nak sihat saya nak kuatkan stamina. Saya nak jogging sebab saya nak sihat. :)

Semalam kami jogging kat sini! 

Taman Rekreasi Wisma Bapa Malaysia, Kuching

Nice place, never been here before! This is why I love Kuching, ada je tempat nak jalan-jalan. Orang Kuching pon tak habis lagi ronda city sendiri.. hehe. Suasana kat sini sangat segar! Fresh air giteww. Tempat ni dikelilingi pokok.Tepi kiri kanan semua pokok! I like. Tapi ayah saya dah tak bagi da jogging kat sini. Area ni sunyi...ayah cakap kalau nak jogging, jogging kat pustaka je, ramai orang jogging kat sana, lagipon tempat terbuka sikit..hehehehe.. :')

And track sangat besar! :D
Semangat nya nak jogging, mula-mula kami plan nak jog 2 kali seminggu. But it always turns out to be 2 minggu sekali. HAHA. Bukan apa, depends dengan our workloads jugak. Kalau my mate busy atau saya busy...masing-masing boleh consider la kann.. :)

This is my jogging mate, office mate! d
dah mintak da permission dia upload gambar kat internet. :)
Kurus bukan penghalang untuk anda jogging! ;p
Okey la semua. see you nanti! Tengok next week macam mana. Kalau tak either kami tak busy boleh la jogging 2 kali seminggu!



p/s:  kakak pesan, kene jaga kesihatan awal-awal. nanti dekat dah nak kahwin dah terlambat nak jaga kesihatan. ;p

Thursday, November 8, 2012

Lately saya sangat sensitif

Yes you may read the title with both 'ayat tanya' or  dalam bentuk statement. See? I'm having problem with myself now. I don't even know how to put my feelings into words.

It is just that...

Lately saya sangat sensitif?

Saya ni sensitif sangat ke lately? sampaikan apa je orang buat tak betul. Lepas tu apa yang saya buat saya sentiasa rasa salah. Lepas tu rasa bersalah sebab rasa dah buat salah... :'(

Lately saya sangat sentisif.

Yes, saya sangat sentitif lately. Kalau awak cakap saya salah, saya boleh terima. Tapi sudah terang lagi bersuluh memang sah-sah awak yang salah lepas tu awak salahkan saya. Saya memang terasa. :'(

Sekarang ni saya tak pasti saya betul atau salah. Sekarang ni saya rasa macam blur sangat-sangat. Andai saja awak tahu, sabar saya ada had nya. Kenapa tak pernah terdetik di hati awak, tak sekalipun terlintas di fikiran awak, saya juga punya hati untuk dijaga. Sekarang ni saya fikir saya sorang saja yang menjaga hati awak dan jaga hati saya sendiri. 

Sudahlah, bebel banyak awak tak akan tahu. Awak tak akan baca blog hina sebegini. Saya ni bukan orang hebat awak...Tapi saya tahu had saya seperti saya tahu di mana kemampuan saya. Saya tahu, saya mampu buat apa yang awak buat pada saya. 

Monday, November 5, 2012

Status fb saya

You know what, Allah balas setiap perbuatan baik atau buruk kita. Malas nak peduli. People ngumpat kita, let them. Nothing we can do untuk tutup mulut mereka. Biar balasan Allah sahaja yang tutup mulut mereka. Orang cakap kita itu kita ini, orang tu belum tentu tahu apa yang kita lalui. And one more thing, saya percaya kalau kamu sekarang berada di atas sudah bersikap sedemikian rupa... Ingatlah, 
Allah nampak apa kita buat, tahu setiap isi hati, fikiran kita. Kalau Allah mahu tarik rezeki bila-bila masa sahaja boleh. So, jangan sombong kalau berada di atas, jangan ego. Orang hulurkan salam tanda kemesraan sesama manusia, jangan kamu perlekehkan. Kadang-kadang masa kamu susah dulu, siapa berada bersama kamu? Orang-orang yang kamu pandang rendah sekarang? Tak mustahil juga nanti masa kamu susah, orang yang kamu perlekehkan itu yang akan berada disisi kamu. Kawan-kawan,hati ini misteri. Hanya Allah yang tahu yang sebenarnya. Sometimes, kita pon boleh sangsi dengan hati dan perasaan diri sendiri. Salam Maghrib untuk semua orang, salam ukhwah. :)

Sunday, November 4, 2012

November 4th

Hello everyone. Happy November. :')

I have few things to write today....

#1

Happy birthday darling. Hope you enjoy your birthday with your family. I really love you. <3 div="div">


#2

Girls day out today. Went out my schoolmates shefa,pika,ejah,dila and zaa. And today I realise that we are grown ups, some are going to be professionals; lawyers and teachers and another one has secured a job in government sector. But actually we still talking and doing stuff like secondary school girls. Hahahaha . That part was funny. M not gonna write it here. Just enough to be remembered. I'm having fun today! :D

#3
Sushiking for second time within this week! 
 
#4
I'm in love with my love. I love you love. :')

Saturday, October 27, 2012

Mari berangan kahwin ;p


Meh pejam mata ce imagine macam mana wedding aku nanti. hahahahaha. siyesly aku geli fikir benda3 macam ni. Tapi nak buat macam mana...aku suka berangan. Disebabkan aku tak tahu bila aku nak kahwin, dan sekarang ni pon macam takdala nak kahwin dalam masa terdekat ni, aku ada masa nak verangan macam mana wedding daku. kah3. Tak kawin awal pun takpa, berangan pon jadilaaa. 

First and foremost. During Majlis Akad Nikah. I want it to be simple. Sweet, simple ceremony yang attended by family and close friends sahaja. Make up pon aku mintak tolong my schoolmate make up kan...boleh juga kalau nak make up sendiri. Tapi selama ini daku menconteng-conteng wajah orang, nak juga rasa orang conteng-conteng muka kita kan..hahahahahaha. Baju? Takmo baju lip lap sebab sudah common. Cuba cari kain lain. But the color must be pearl white laaa. It can be kurung. No fussy, tak kisah la apa2 pon. And aku takmo pakai tudung yang ada awning tu and takmo ada crown2 dan sewaktu dengannya semasa akad. It will be nice sebegitu simple sahaja...Tapi pasal kasut aku memang cerewet. Hehe...aku dah jumpa kat Nose hari tu. Affordable dan cantek. Tapi color gold. Tak kena dengan tema yang aku nak. Heh. Tapi cantiklaaaa. In case tema wedding aku nanti golden2 boleh la p rembat kasut tu nanti. Tapi, by that time dah ada design lain kot. 



Kasut oh kasut..... I'm sure I'm gonna spend one week to find best kasut in town for my wedding. Yang pasti kasut-kasut itu aku nak beli, akan sponsor diri sendiri secara tidak keberatan. I will have my sister to assist me. Itu sebahagian kecil yang aku boleh fikirkan tentang diri aku sendiri semasa majlis akad nikah. 

Tapi apa-apa pon. Nak kawin bukan kita sorang kan? Opinions from others kena ambil kira juga. Bakal suami, family pon matters. Kahwin ni kerjasama, tapi macam biasala, bride akan melebih-lebih. Hahahaha. But I'm okay. I'm open untuk suggestion lain. Tapi yang penting aku takmo kawin macam tema comel2, macam budak2. Kalau boleh buat elegan aku puas hati. InsyaAllah. 

Friday, October 26, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2012

Raya-raya macam ni I'm alone. Haha. Sebab tak nak ikut parents jalan-jalan. Penat, tak larat sangat. Stay kat rumah saya boleh sambung kerja part time saya ni dan boleh habiskan kerja-kerja yang saya bawa balik rumah. See? I'm doing that again. Hoho. Nak buat macam mana. Nak g office hari ni memang tak patut. Esok boleh la kot kalau nak g office pon...

Anyway, nak wish Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua orang. Semua umat Islam, semua yang percayakan Allah SWT, yang menganut agama Islam. Marilah kita hayati kisah Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s. Kisah pengorbanan paling hebat di dunia. Mampu kah kita buat pengorbanan macam tu? Mari muhasabah diri. :')

Salam Aidil Adha... 

Wednesday, October 24, 2012

That's It!

I was always thinking about how to.....

be positive on what I'm feeling & thinking

and be optimistic in every of my wants and dream

now I find out that to achieve that we need to be

real

don't fake

believer

fighter

That's it!

Tuesday, October 23, 2012

Jaga parents

Duduk kat rumah, tengok tv, makan-makan, lepak-lepak is great things to do with family. Tak kisah la weekend or weekdays. Kat rumah ni suka tengok Adam & Hawa, Julia, Masterchef Malaysia 2, The Voice, Buletin Utama...hmmm itu je la kot...Entah, sekarang ni, saya dah tak reti nak pilih nak tengok cerita apa. I watch whatever my parents watch. Tapi of course la diorang tak tengok apa yang saya tengok. Macam How I Met Your Mother misalnya. Bukan sebab diorang orang tua tapi tak minat. Can you imagine that? haha. I underestimated my dad. Heh. Once, hari tu..while I was watching himym tiba2 dia ckp dia pernah tengok tapi tak minat. Hehe. I think he doesn't get that. kah4. Tapi yang bestnya, my dad follow tau q'viva....haha. :)

Well sini nak cita, that I'm glad to see both my parents happy. Walau saya tak tengok sangat tv kat rumah because of busy working...saya happy sebab ikhlas bayar untuk entertainment parents saya. Tak kisahla berapa pun, duit yang kita dapat bulan2 kena hulur jugak dengan parents. Saya tak banyak bagi parents saya cash...ada tu ada la..tapi saya spend banyak on bills and others la... Sekarang rasa puas hati and happy sebab tengok parents happy. :')

So, sebagai anak...tak kisah parents kita kaya ke tak...hulur la duit tu...tolong bayarkan bil-bil kat rumah...parents pasti senang hati... berkat... tak percaya, sila cuba. Kita tak rugi apa pun kalau parents happy. Mereka redha kerja kita,Allah pun redha. Seronok kan? 

Jom jaga parents. Nanti nak jaga parents bakal suami pula. Aiyyakkk. Gataii. :p

Sunday, October 21, 2012

Lovely weekend

Lovely weekend. I spent my Saturday with him. Semoga semuanya baik2 saja. Now he's safely arrived home. Alhamdulillah. So, I spend my whole Sunday evening with sleeping. Ouh, pengisian terhebat dihujung minggu. haha. Saya kena menikmati weekend macam ni sebab weekdays memang pack. With never-ending workloads kat office memang memenatkan fizikal dan mental. So let us cherish the moment we have weekend macam ni. I finally satisfy with how I spend my weekend. Its ok to mess with my Saturday but not Sunday...please! :')

Oh ya, yesterday..hmmm. Ingatkan nak tengok movie. We are not cinema freaks haha therefore going for movies together was in our plan tapi tak jadi sebab tak ada movie yang menarik. So, we spend our day talking talking talking and talking. Feels good. And I'm in love. Hehehehe. Well, thanks abang for making me feel good. ;p

Ok now. Lets prepare for another Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday. 

tata

Friday, October 12, 2012

negative thinking: I can't see

When you really need a space for yourself to scream your lungs out, but then you'll never have that. Work, family, love life, money and everything you have to handle on your own really means that you're now an adult. No more a girl. What makes me feel depressed is everything doesn't go on my way. I haven't secure any employment now where my boss really don't have time to spend to deal with this. Yeah. There has been conversations between us about  this for couple of time. But, I still can't see anything.  My love life is the most complicated thing in my life. 6 years lovers aiming to settle down but I can't see anything yet. Well, I always knew that there are some people wishing for us not to end up with marriage. They love to see us in a fight. They love to know when we are in a very dangerous situation. But yet it doesn't happen for me to see why we should give up this love. Family is another thing that I can't see that in me. I'm not a good daughter, bad sister. Money? I can't see that. The thing now is why can't I see everything about me, my future.


Thursday, October 4, 2012

Easy come,easy go

Hari ini adalah hari malas nak tweet. malas juga nak fesbuk. There are some times that we need to get real slow replies and updates from others. Yeah, that's simply because you have enough replies, responses of the day. I need a limit, for today...at least, I guess.

Its been pretty tough today. I don't really wanna talk about today. But just so you know that I won't give up. Let's just not be as easy come, easy go.

Tuesday, October 2, 2012

Muse - Madness




So in love with this song!
Another masterpiece!

Monday, October 1, 2012

Salam Oktober

Perasaan nak update blog akhir-akhir ini makin menjadi. Topik ada, internet ada semua pun ada kecuali kehendak yang tinggi atau bahasa mudah, malas.

Just to update my September. Nothing much. Workings and boring weekend.

But!

I bought myself a handbag and a pair of office attire. That's my personal achievement. yeayyyy. *claps*
And, my career achievement. Lets just smile and be thankful. :')

Since saya sangat malas nak update blog, blogwalking pon jadi malas. Tak dapat nak tahu updates kawan-kawan blogger. Hmmm. Tak apa lah. Ada masa nanti saya jalan-jalan juga. Tapi, rasa macam tak sempat la nak catch up setiap update.

Bila saya nak update blog macam selalu, macam dulu? Okeylah, selamat malam. Esok Selasa, working days. Lagi pun, almanac kat office memang dah full october ni.

Salam oktober.





Sunday, September 16, 2012

Sunday post, kakak saya

Rasa tersentuh pulak dengan photo yang saya share kat facebook tadi. Ini ha photo tu...

sources: fb

Don't mind about the illustration. Those words written are very meaningful to me and I believe to everyone who have sisters in their life. I miss my kakak. Huuuu. Rasa macam nak terbang ke Sandakan sekarang juga. Do you know why sisters are special? Lagi-lagi macam kami. We have only have each other to be our sister.  We are inseparable. :')

Kalau masa kecil dul, setiap kali saya tengok gambar mesti saya marah sebab baju-baju yang saya pakai kebanyakannya baju kakak. HAHA. Bila dah besar, its ok to share baju. Itu pon zaman remaja dulu kala. Oh yaa. Umur saya dengan kakak jauh jugak la beza. 6 years. So basically, zaman dia nak nak habis remaja saya baru nak remaja. :')

But still crazyyyy.

Masa saya first time period, kakak gelak. Lagipun, masa period pertama saya itu sangat unexpected sebab saya sangat budak lagi. kiranya saya period lebih awal daripada budak perempuan yang lain. Kalau standard dalam primary 6 or form 1...saya rimary 5 dah period. Kakak gelak kan saya, saya apalagi. nangis la pasal kena gelak, malu. HAHA. 

My sisters, kami boleh pakai baju sama. Baju raya pattern sama, color je lain. Saiz pun lebih kurang, so...kalau nak pinjam baju memang ok sangat. HAHA. Tapi bengang jugak sebab kalau dalam gambar always jadi macam ni, Eh, knak ko make baju akuuu? haha. kantoi. Tapi, now saiz kami dah berbeza sebab lepas kakak ada anak, saiz badan dia besar sikit. berat pun naik from 42kg to 48kg. I wonder nanti kalau saya dah ada anak mungkin saiz kami akan sama balik. :')

Rindunya ngan kakak. Nak berkira lebih pun tak boleh sebab we will help each other out kalau susah. Saya rindu kakak. Sekarang dia dah ada keluarga sendiri. Memang rasa berbeza sangat tapi, we are still close. We are still sisters. 

^^

Friday, September 14, 2012

lift me up

np#
Malam bertandang hati berbisik mengenang cerita derita yang daku pendam
Kata menguji cuba untuk ku sudahi berulang airmata membasahi
Aku kini perlu berdiri walau hakikatnya pasti kan melukai
Aku ingin semua rasai kerna pengakhirnya hidup ku sendiri
Oh Tuhan kau berikan aku segala kekuatan meneruskan perjalanan
Aku ingin semua rasai kerna pengakhirnya hidup ku sendiri, ku sendiri.

Listening to this song right now. Ulang banyak kali. You know, I learn my life the hard way. And I'm sure I'm gonna tell my kids that I've learn the hard way all along. Allah, if I have kids. Please don't let my kids feel what I'm feeling now, what I'm going through. They shouldn't face this.Ya Allah...but I believe that I can survive this. Allah, aku mohon rahmat serta nikmat. 

Sunday, September 9, 2012

Sigh

Rasanya nak tukar spec sebab macam makin rabun. Tapi, baru tukar spec Januari lepas. Sebab maybe selalu sangat depan pc. tengok phone. Sekarang ni, saya dah jarang tengok daun-daun, pokok-pokok hijau. Petang-petang sepatutnya joging kat area pustaka lepas kerja, boleh tengok daun-daun hijau. Schedule setiap petang selasa dan khamis. After 5pm, after office hours la. Sapa-sapa nak join saya, meh kita jog sama-sama. :)

Ok, saya rindu boyfren.Takpa, belum jadi suami lagi. I'm okay with this distance. I'm okay, yeah I'm okay. Cuma. kalau tengok couples dating memang jelous sikit. That's why I need myself to be at home during weekend. Kalau nak keluar sebab kerja boleh. Contoh, malam tadi majlis ramah tamah aidilfitri company. Kalau tak ada reason saya boleh mula menangis. So far, belum sampai tahap nangis nak dating tapi nangis sampai tak terluah kat boyfren dah strike sekali. Huaaaa

Saya nak tukar spec, tukar fon.Tak tahu nak tukar yang mana dulu. Tapi yang penting bukan very soon sebab banyak lagi priority yang dangat perlu untuk saya dahulukan. 

*Sigh*




Saturday, September 8, 2012

Another boring weekend, macam biasa...

Its Saturday and I stay home because I got no more money for fun. Sebab, semalam dah beli 1 set office wear kat padini tanpa fikir panjang. Terus grab sebab sangat affordable... muahahaha. Balik office and my boss terus tegur wowww shopping. Minggu ni rasa sangat cash saya macam tak tersekat keluarnya. Tapi tak apa, bukan selalu pun treat diri sendiri macam ni. My initial intention was to buy a new handbag. Tapi, change of plan last minute, I bought office wear instead. Haha. So, bila entah nak beli handbag I don't know. Next month maybe... :')

Petang-petang macam ni rasa macam nak tidur tapi saya tak suka tidur petang. Macam after zuhur tu boleh la nak nap kejap. Tapi, Asar ni. Mata mengantuk. Hopefully blogging boleh divert my attention. 

Weekend ni, saya bawak workloads ke rumah lagi minggu ni. Sebab. Speeches for YBs belum siap lagi. Mind the 's' u olls. Its plural. Kalau saya boleh drve, ada kereta, kunci office kat saya, tak mustahil saya kerja kat office sekarang. My boss tegur jangan biasakan bawa balik kerja, jangan jadi macam dia. Nanti dah kahwin payah kalau terbiasa, weekend is for yourself & family. :')

ps: mlm ni ramah tamah aidilfitri. what shud i wear?

Tuesday, September 4, 2012

Rindu Intan! :D



Ini intan & makteh
saya rindu intan, mummy intan juga
rasa nak tebang ke sandakan sekarang juga
rindunya
rindunya 
rindunya

Friday, August 31, 2012

31 ogos?

Salam 31 Ogos. 55 tahun merdeka, semoga Allah merahmati Malaysia. :)

Kali ini bukan nak cakap pasal merdeka. hahaha, bukan tiada semangat patriotik, cuma malas. 

Hari ni cuti lagi menjadikan jumlah hari bekerja minggu ni 3 hari sahaja. Isnin lepas saya tak sihat jadi dapat medical leave. Rasa macam tengah naikkan speed buat kerja. Busy. Selasa lepas, jejak je kaki kat office, sepanjang hari saya meeting. Ouh. Sekarang, memandangkan saya timbalan presiden untuk committee, I have to replace presiden sebab baby dia tengah tak sihat. Saya dimaklumkan dia cuti lebih kurang seminggu. Syukur members yang lain banyak membantu. Semoga plan semua berjalan lancar. Sekarang mix feeling nak tunggu monday. Nak happy ke tak? heuheuheu... Because monday boss baru report duty, monday rehearsal for event selasa, monday juga meeting, monday juga nak call semua press. isnin juga nak kena remind big boss pasal event dengan menteri. sekarang betul2 saya rasa saya sorang yang wujud dalam department tu. eh?

Okay, enough with works. Sekarang, awak boleh tau macam mana schedule weekdays saya. :')

Weekend?

Boring. Kalau saya keluar saya akan tengok couples dating. So, better stay kat rumah je. Oh, in my dreams la nak dating sekarang. Dah berapa bulan da tak dating. hihi.. Oh ya, btw. thanks for datang beraya kat rumah sayang. Terubat rindu. I appreciate that. Saya nak ke rumah awak, jauhh.. Teringin nak datang rumah. tapi tunggu saya ada kereta sendiri. hihihi. :)

So, weekend ni Kuching busy. Bukan sambutan merdeka, ada jomheboh kat stadium. Saya nak pergi tapi....malassss.

Kesimpulannya, weekend ni saya nak jadikan rumah ni office. Email kerja aktif weekend ni. So, colleagues hantar la email...I reply.

Sunday, August 26, 2012

Rezeki

Setiap orang ada rezekinya masing-masing. Cumanya, lain-lain. Yang penting kita kena berusaha untuk dapatkan rezeki tu. Saya sedih tengok orang yang tak ada usaha cari rezeki. Dia cakap dah usaha, tapi baru 1% usaha tak payah la nak cakap...

Kalau nak dibandingkan, saya tidak sehebat mana dalam pelajaran. SPM pun nak bangga apa? Tak ada benda. Tapi, saya bangga sebab saya dah ada SPM. Ada orang tak ada SPM tau. Masa mula-mula dapat offer study kat Melaka belajar diploma dulu pun saya pandang sebelah mata je sebab tak mampu pergi. Jealous tengok kawan-kawan further study kat uni..tapi tak apa, saya fikir saya ada matlamat. Walau apa cara sekali pun, saya mesti capai matlamat saya, which is, my sister yang bijak rajin ada degree and I must have one too. Saya tak nak kalah dengan kakak... Saya belajar tingkatan 6, ambil STPM...lulus and dapat first batch intake untuk study Mass Comm di UiTM, thats my dream. Syukur pada Allah. Sebenarnya, perjalanan tak semudah tu. Background family saya bukan orang senang pasal ayah saja yang kerja, kerja govt gaji tak banyak. Abang2 & kakak semua further study. Ayah tanggung sorang, lagipun masa saya further study dulu, ayah baru lepas operation, kurang sihat. Saya pergi sendiri. Masa konvo family tak ada yang temankan saya, hanya ada boyfriend, terima kasih. Family tak pergi sebab mak chemotherapy sebab dapat breast cancer. Saya faham, so..mostly sepanjang belajar, saya self finance. Masa tengah study memang sedih sebab tengok kawan boleh beli itu ini, saya kena simpan duit untuk sara diri. Tak apa, sekarang baru saya rasa manisnya. :')

Masa mencari kerja pun bukan senang. Jelous jugak sebab tengok ada kawan yang terus dapat kerja lepas belajar...senang je dapat. Tapi saya kena usaha keras untuk dapat kerja. Saya pernah kerja kuli walau saya ada degree. Sebab kehidupan mendesak saya untuk cari duit sendiri. Saya duduk di KL dan kerja kuli. 3 kerja dalam satu masa. Bukan mudah. Saya nak duduk di Kuching tetapi definitely bukan senang sebab di Kuching payah nak cari kerja kuli dengan gaji banyak. Sebab dah abis study, perbelanjaan rumah saya pun bertanggungjawab juga. Hantar duit kat mak ayah. Itulah, orang senang nak judge hidup kita, kadang-kadang bukan salah kita pon org tak puas hati, still orang tuding jari kat kita. :)

Sekarang ni pon, saya balik Kuching pon sebab kerja disini macam sudah semakin stable. Income stable...saya boleh atur perbelanjaan. Kalau saya duduk di Kuching gaji tak stable, menyusahkan mak ayah adalah, bukan nak bantu. Sekarang okey sikit.

Sekarang ni saya still trainee. Nak dapat kerja bukan senang. For the mean time untuk sesiapa yang tak ada kerja tu...kerjalah apa-apa pun. Jangan choosy sangat. Saya pernah kerja kuli dengan ada degree... masa tu rasa macam tak worth pun ada ambik degree kerja kuli. bertahun belajar, beribu dah abis...kerja kuli...haha. masa tu marah tak ingat sebab ye lah, belum grad pun tapi transkrip dah keluar tak dapat kerja guna degree... heh. benda kecik. belum sampai setahun. Ada orang duduk berbulan-bulan kat rumah, tak kerja, ada degree jugak. Saya tak macam tu, tak sempat ada masa bermalas-malasan kat rumah. Saya tak kerja sebulan pon orang dah bising. Sampaikan kakak saya kesian kat saya pasal tak sempat rasa menganggur. Haha. :')

Adik-adik. Kerja tetap bukan senang nak dapat. Nasihat saya, kerjalah walau kerja apa pun, rezeki tu datang kemudian. Sekarang ingatlah, Allah tengah nak uji, kita sabar atau tidak. Pasti ada rezeki untuk kita sebab itu kita masih bernafas di bumi Nya. Kalau kita asyik merungut tak ada kerja, sama seperti kita ni salahkan Allah sebab tak bagi rezeki. Kang tak ada rezeki betul2 baru tahu. Kerja lah apa pun, asalkan halal. Kuli tak apa, jadi kuli halal. Pedulilah orang nak kata apa sebab, yang rasa susah senang bukan orang tu, tapi kita sendiri. Sementara badan masih muda, masih sihat kerja lebih sikit tak apa. Nasib sorang-sorang tak sama awak..

Saturday, August 25, 2012

Demam & risau

Saya masih demam hingga ke saat ini. Huuuuu. Isnin dah mula bekerja. Saya tak sihat, sangat tak best nak kerja. Malam tadi ter check email kerja. Isnin selasa ada visitors from overseas, selasa meeting. Rabu khamis jumaat memang busy la kalau dah awal minggu busy....Semoga dapat siapkan bulletin cepat2. I work with all department. Ini cabaran. Saya risau makin ubat hari2..makin tak skip. Tapi still demam. Tak cukup rest... Mungkin juga...



Makan hati

Makan hati. Saya cukup sedih kali ni. Awak nak cakap apa,cakaplah. Silakan.

Friday, August 24, 2012

Puteri Impian

Saya ada banyak impian. Impian duniawi khususnya. 

1. Rumah

Saya nak build rumah, untuk kedua ibubapa saya. Biar rumah kecil asalkan mereka boleh duduk selesa. Rumah sekarang memang tidak berapa nak selesa sebab rumah makin sempit sejak 2 buah bilik roboh sebab papan kayu semua dah buruk, tak boleh nak selamatkan dah. Nak beli furniture baru pon tak ada mood sebab yelah, nak letak mana lagi. Syukurlah, ada tanah walau sekangkang kera je saiznya, boleh plan buat rumah kat atas tanah tu. Rumah kecik, takpa. Saya impikan rumah mak ada laman yang luas. Kami 5 beradik boleh parking kereta sesuka hati masa balik raya. Rumah sendiri? sudah fikir tapi belum plan, tunggu dah ada suami baru boleh plan. :p

2. Kahwin

Sudah ada fikir, sudah ada calon, sudah plan, tengah tunggu button on sahaja. Sekarang tengah standby mode. Kena isi tabung dulu untuk majlis nikah, resepsi sebelah perempuan & lelaki. Amboi. Macam besar je majlis. Bajet 50k ke apa? Haha. Takdalah, majlis sederhana rancangannya, cukuplah sekadar boleh meriah tanpa mewah. 

3. Kereta

Sebelum beli kereta, saya kena belajar driving dapatkan lesen memandu. Orang tanya saya kenapa tak ada lesen lagi? Saya ada dua jawapan. Satu, saya takut nak drive, maka kes tangguh menangguh utk amik lesen memang bukan perkara luar biasa. Dua, saya ini self finance. Kena ada duit sendiri baru boleh itu ini. Untunglah adik2 yang dah dapat lesen & kereta yang makbapak finance kan. Buat masa sekarang, saya tak ada dream car. Hahaha :')

4. Gadgets

Saya inginkan iPad, bukan Galaxy Tab.
Saya inginkan iPhone, bukan hp Samsung.
Saya inginkan blackberry.

5. Anak

Jauh benorrr. Haha. 

Okeylah. Selamat berhari raya. Isnin depan dah start kerja. 

ps: tadi check email kerja. Omaigoodddd. Whole week macam sangat pack.

Monday, August 20, 2012

Nak jadi supermak

Raya this year saya rasa sangat letih, letih badan dan juga otak, sebab eveything pon sorang2. Untunglah, financially other siblings tlg fikirkan..hmm...this is is not my first year celebrate malam raya without my beloved kakak. Since kakak kahwin, hmmm...dah dekat 4years kot..baru tahun lepas kakak spend malam raya dengan kami. But now, its totally diffrent sebab, mak saya kurang sihat. And almost everything depends on me. Doing all the chores and preparation for raya is very tiring actually. Before, during and after raya...lots of thinking kena buat and banyak guna energy juga. Mak, kakak and all mothers in the world yang buat preparation raya alone adalah supermak. When everything is perfect during raya, we should praise them banyak2, tak perfect pun kena puji juga sebab effort. :')

I've been thinking. Macam mana lah mak saya ni menjadi seorang yang sangat sistematik, pandai pulak. Padahal sekolah tak tinggi, mak saya tak masuk sekolah menengah pon gara-gara kemiskinan hidup. kesian mak, i bet...kalau mak belajar tinggi2 dulu...mesti cita2 dia tercapai kan? dia nak jadi nurse... tapi tak apa, mak redha, itu qada&qadar hidup dia...hu... Mak tak sekolah tinggi, tapi boleh buat kerja sistematik,bijak. Saya belajar sampai universiti...tak sistematik mana pun buat chores. HAHA. Tapi tak apa, belajar, kata mak. Thanks mak sebab selalu berfikiran anak dia boleh, walaupun saya selalu kurang yakin pada diri sendiri. ;p

This year baking, cooking, decorating, cleaning saya buat sendiri. With a little assistance from adik. Tapi, kalau nak harap adik kesian dia. He has to do kerja2 berat macam cuttting grass depan rumah, mengecat etc. Penat tahun ni tak tahu nak cakap macam mana. Balik kerja saya sangat penat. Malam dah kena start baking raya cookies/cake, tak pun keluar beli barang...Aiyya. Tak apa, mak kata...nanti saya bakal rasa benda ni malah more than this. Mak kata, bayangkan nanti dah suami & anak...kena fikir makan minum pakai suami & anak2, rumah, keluarga mertua errr banyak lagi lah. Plus, as career woman pulak. Saya belum sedia, tapi kena bersedia. :')

Oh ya cakap pasal sedia tak sedia ni...tahun ni almost 99.9% of my family yang datang ziarah tadi tanya bila saya nak kahwin. Ouch. Raya pun nak tanya soalan tu ke? Cukuplah saya melaluinya masa-masa kenduri je.  Lambat lagi lah kot. Seperti belum bercahaya. Kalau dah ada sinarnya nanti, ada lah tu. InsyaAllah...doakan2 yang terbaik. Ameen. :')

Friday, August 17, 2012

Aidilfitri Update 2

Persiapan raya tahun ni belum siap lagi. Ada berbaki 2 hari je lagi nak raya. Saya pon cuti 3 hari masa raya nanti...tapi sebelum raya tak cuti, tapi takpe hari ni my boss lepaskan untuk half day. :)

Semalam batang buruk yang saya pesan ngan Kak Ida and yang Yanna poskan from JB dah sampai dengan selamat kat tangan saya. Arrrr. sedapnya. Thats my fav ok. Setiap tahun pasti ada. hehehe. Dulu, saya sendiri ada kat KL untuk beli batang buruk sebab kalau kat Kuching saya tak jumpa lagi batang buruk yang rasa nya sedap macam saya selalu beli...and kalau saya beli, saya akan beli buatan orang Johor punyaaa. Sedappp. :')

so apa kata next year bulan puasa saya fly ke JB je instead of KL untuk beli batang buruk? banyak duit? hehehehehe.....

Hari ni suasana kat office tak raya sangat sebab most of us dalam office ni non-muslim, so takde sangat lagu2 raya berkumandang. Yang muslim hanya ada saya, uncle, amirah n kak lina. Kak Lina & uncle dah cuti 2 hari lepas..Amirah mc pulak hari ni. Jadi tinggallah saya seorang kat sini menanti 1145 untuk chow. hehe. Syukur kerja sebelum raya saya dah setelkan. Lepas raya nanti tinggal nak contact orang2 yang saya sepatutnya contact untuk setelkan kerja. Maklumlah, 98% muslim dah cuti...kerja pon pending la... hu....

Jap g balik rumah saya nak sambung buat biskut & kek. :')

Selamat Hari Raya semua, maaf zahir dan batin. 

Tuesday, August 7, 2012

Aidilfitri Update!

Salam Ramdhan. Lets continue our journey in this life today. InsyaAllah Semoga dikurniakan rezeki umur yang penjang, kesihatan yang menyenangkan. Its been a while tak update blog sebab kekangan masa dah kemudahan internet yang tak berapa nak mengizinkan. Sekarang ni ada masa, ada kemudahan, maka wujudlah kesempatan. :')

Setiap pagi, mak bukak ceramah agama kat astro pelangi. Memang menyentuh hati, memang perasaan. Tapi, itulah, takkan pagi-pagi nak nangis. takkan nak g office dengan wajahku sembap. T_T

Kerja di office agak mencabar. Setiap kali saya tengok daily planner saya yang pack tu, saya rasa excited and tak excited juga. Excited sebab saya berkecimpung dalam field saya. Pasal kerja semua ok. Walaupun saya baru tapi banyak benda saya belajar and I really love this. Orang kat sini pon helpful and supportive. Yang tak excited sebab bila saya teringat dah nak raya, cuti belum approve lagi, kuih raya banyak lagi tak setel, baju raya takda lagi.checklist raya saya cuma dah strike satu je. Satu jenis biskut raya dah setel! Dah siap last weekend..HAHA. Tak apa! :)

So, this week sambung lagi buat biskut raya sebab memang cadang nak buat tak nak beli. Sebab dah alang-alang duduk kat rumah. Lagipon dah few years takda kat rumah masa bulan puasa, saya & kakak pakat tempah je kek lapis & biskut tiap tahun. Tahun ni, self made biskut n kek lapis. InsyaAllah, bahan2 semua saya dah setel dapat gaji hari tu. And lebih memorable bila saya dah galas tugas kek & biskut sebab saya dah ada duit sendiri. Alhamdulillah. Malu jugak rasanya asyik share ngan kakak je tiap tahun. Biarlah tahun ni saya pula, kakak simpan duit untuk new baby, InsyaAllah. Alhamdulillah, Intan bakal dapat adik. :)

Dalam perkiraan saya, saya nak buat 3 jenis biskut and 2 jenis kek. Kek tu, cukuplah banyak tu je..nanti bazir and saya percaya raya ke 3 or ke 4, saya akan start baking lagi sebab, tak nak buat kek terlalu awal. Biskut bolehlah nak buat awal2. Sebab boleh simpan lama sikit. Kalau kek, takpa lambat sikit. Fresh..:')

Oh ya, petang ni nak baking Idola sebab my friend kat UiTM dulu, request for the cake. Terharu sebab he still remember my baking and cakap yang ada kat sana tak sama macam yang saya buat. Satu lagi, syukurlah sebab ada kawan nak fly ke KL malam esok. Alhamdulillah... Dah dekat nak raya nanti boleh la nak baking masam manis pulak. Special for my brother. Mak cakap that's his fav. I never know. Biasalah, mak lebih tahu fav anak2nya. Tak sampai hati tak buat sebab he mentioned once before and then cakap tak payah pulak. I know dia tak nak susahkan saya. No worries bro. Masam manis is very simple. I'll get that one done. Lagi pon saya buat juga my Along's fav cake atiparek.

Banyak lagi chapter buat2 kek ni nak belajar dari mak. Especially yang colorful and sangat complicated tu. 

Tuesday, July 10, 2012

Congratulations, Sayang


Thank you Allah for this gift.
So proud of him. I can't even say a word. :')
So proud of his mom for taking care of my precious man
Trust me, I was the happiest girl alive that day, watching you graduating.I was a blissful moment! We've passed this stage sayang, there's a lot more to come. I'll be there for you. Always.

I love you.

Sunday, July 1, 2012

Hello, its July

My Sunday, My 1st day of July & My first day off.
  1. Wake up early - due to failure of getting back to sleep.
  2. I don't want nespray. prefer dutch lady no matter what.
  3. Airport - to collect my big brother
  4. McFlurry Lime instead of Horlicks T_T
  5. New obsession, LUX. 
  6. Mihun Euro 2012 siap! 
  7. fb - tweets - blog - video streaming
  8. Air TEBU! :')
  9. Green kurung for tomorrow so I won't feel the blues.
  10. Espana! 

^_^

Saturday, June 30, 2012

what?

When it comes to work,I am a permanent staff. When it come to benefit, I am a trainee.I'm not talking about benefits like claims and all that. Just a simple one. Believe me, I am not entitle for food today. T_____T

Friday, June 29, 2012

Expectations

What to expect the unexpected expectation?


EXPECTATIONS. 

Monday, June 25, 2012

Close to Awesome

My first day wasn't bad at all. I hope tomorrow will be much better. Our corporate communication manager was on leave today. So, I'll be meeting him tomorrow for my job scope briefing. Can't wait for that session! HAHA. So, today I finished my first 4 hours in the morning with knowing new colleagues from all department and mini induction. and the other 4 hours with nothing official, but just doing some deco for my diary. The cute one, the personal one not the black, official, odd and just office stuff have to be in em. haha. The HR exec in charge told me to just relax and cherish my free time. hahahaha. what's that suppose to mean? sound real creepy. well isokayyy. that's all for my update today. reporting duty this time was just close to awesome. miss my love. nite :)

Sunday, June 24, 2012

I'll be working

I'll be working tomorrow. Reporting duty tomorrow. Ouch. I am seriously not ready. Alla my stuffs, my baju kurung, slacks, shirts, even shoes are still in Shah Alam. Gulp. Oh my. Luckily I have one in Kuching. And mother bought me a new pair yesterday. But I miss my old, own shoes. T_T

PMU F was being so nice, so do PMU E. Thanks for the placement. But actually, I need better than this. :')

But its ok. Anyway. Wish me luck in working life and even tough that job is not really my passion. But I need to work right? I need money. Btw, one of Malaysian banking organization called me for an interview. Should I go? 

Tata.

Saturday, June 16, 2012

I am not fine

Frustrating news. Again. Well, it's OK. I can bear with this. I am strong. But actually, I just don't understand nowadays employment scenario and also of course the working people itself. But whatever it is, we need experience in our own field so that we can move on that be an expertise thennnnn only we can fit your requirement of 3 years experience. HAHA. But now, all we need is opportunities to start,to grow. I don't mind being paid at the lowest rate but as long as I have the chance to show my ability, capability, creativity and whatever ty it is (mind that, positive ty only). Please be kind, because Allah will pay you guys back. Please fresh grad like us need opportunities to start growing. How can I pursue my dream if I'm force to do something that I don't like just for the sake of I need RM200? Demmit. Huh. Come on.And one more thing. pmu please, you guys start to piss me off lately. I have been waiting for a month now.

Sad me.

Thursday, June 14, 2012

Random :D

Lamanya tunggu placement. Baru tadi dapat berita seorang lagi member dapat placement kat Shah Alam. Saya ni mana lah diorang nak campak. Campak lah memane, saya OK jer. Tapi, kalau dapat kat hometown. Lagi bagus. Sangat-sangat-sangat-teramatlah bagus. HAHA. Saya dah lama duduk di perantauan. Sejak mula-mula further degree dulu 2008 sehinggalah pertengahan tahun 2012. Ce kira. More than 3 years jugak la. Penat duduk jejauh. Takda motivasi pon kat sana. Tapi kalau dah rezeki kat sana, saya willing to untuk travel lagi. Apa2pon, rezeki kita memang Allah dah sediakan. InsyaAllah. :')

Bercakap pasal placement ni,saya rasa bersyukur jugak sebab tak dapat lagi. Bapak saya selalu cakap, this is blessing in disguise. Iya lah, saya boleh jaga family saya setelah lama saya di perantauan. Hari tu masa internship untuk degree, walaupun saya balik hometown untuk intern tak ada peluang untuk duduk ngan parents sebab parents pulak yang merantau, so masa tu saya kembali ke Kuala Lumpur untuk kerja sebab memang tak ada point nak stay kat Kuching pon... HAHA. Sekarang ni...inilah masanya. :D

Job description saya selama sebulan ni adalah biasalah, penganggur tegar. Berlegar-legar laman sosial di alam maya itu tanggungjawab utama saya. HAHA. Menjadi cleaner, tukang masak tugas2 khas saya. HAHA. Tak percaya saya boleh masak? Jom try. Kat rumah ni hari-hari kena masak walaupun kadang-kadang rasa terpaksa. Sebab kesian tengok mak, baru lepas operate, walaupun malas memang tak boleh nak lepas tangan. Walaupun daku acapkali berat tulang, namun aku gagahkan jua diri ini. T_T 


Kesimpulannya, pelbagai resipi yang saya dah cuba buat dalam masa sebulan ni. Kebanyakan resipi saya gugel, tak pon saya tengok 5 rencah 5 rasa kat TV3 every monda tu. HAHA. Resipi dia mudah. So, simple juga nak ikut. Hari tu saya buat 'Apple in Syrup' walaupun tak sehebat that guy tu buat, rasa macam entahlah. ^_^

APPLE IN SYRUP

Ok tak? hihi.. :D
Whatever it is saya happy buat masa sekarang dengan kehidupan saya sekarang. Terima kasih Pencipta. Alhamdulillah :D

Wednesday, June 13, 2012

Renovate sudaaa

Alhamdulillah, setelah berkurun lamanya nak 'renovate' blog, akhirnya berjaya juga. Walaupun tidak sehebat mana,tapi saya boleh kata saya berpuas hati dengan kerja saya. hehe. Seronoknya sebab dah jadi pink dah blog ni. Sebelum ni putih. Nampak kosong. Sekarang pink. Ceria sikit! :D

Biasanya hero saya terlibat dalam renovation blog saya. Tapi, kali ini dan malam ini, beliau tak ada. Kami kembali menjalin cinta jarak jauh setelah bercinta jarak dekat selama ratusan hari. Itu tak mengapa, kami cadang kami back home for good. Kami nak menjalin cinta tak kira dekat atau jauh dengan penuh rasa yakin, jutaan hari pulak...Ya Allah,perkenan doa kami. Amin~ :)

So, how about this pink? Apakah sejuk mata memanndang? kalau sejuk Alhamdulillah, kalau tak sejuk..sejuk2kan lah. HAHA. Aku memang begitu.

Ok lah, thats all. tata! :D

Saturday, June 9, 2012

something worth

Ohhhhhhhhhh first red card for Greece........... OMG. Well guys, I am currently watching EURO, Poland vs Greece. Oh, another yellow card for Greece. Oh, come on.

This is the first match. I just arrived home today after 3 days journey to Kabong, a small district in Sarawak which is located somewhere in central part of Sarawak. I am not sure about the exact km away from my hometown, Kuching but...more than 300km. It took us more or less 6 hours of driving. Its a very long journey and I never experience hundreds km of driving. huhu. its very tiring but worth when I can see his smile. :')

Adios,gudnyte. Lets turn on the EURO mood.

Wednesday, May 16, 2012

Entah~

Saya dah hilang kebolehan untuk memblog. dush dush dush dush!

Wednesday, April 25, 2012

Losers

this is what we call stupid and stupid. I've made myself like an idiot just now. I am totally demotivated now. I feel terrible like I am a loser. I didn't focus. I didn't give all my efforts for this presentation.

I'll make sure that I'll do better next. Its okay Eynee. :)

Tuesday, April 24, 2012

Better

Its been 5 weeks I'm here in merang suria resort going for this executive development training. Wow. Lots of things learn, I think I know who I am now. For the better me, InsyaAllah. With all His blessed, I am happy now. I am quite satisfied with my achievement now. But anyway, like always, I need to remind myself that, success is always a few steps ahead. :)

Sunday, March 11, 2012

Feeling like .....

....blogging today. :)

OK, here we are. I am finally refreshed. After waiting nearly 4 months after my graduation  and about 10 months after my completion of studies, I am finally have the path that I am looking for. Alhamdulillah, syukur syukur syukur Ya Rabb... :)

Next week, I'll be going to Terengganu to join the program gems. That's what I've been looking for. Well, not even that bank. Huahuahua~ 

So now, I really need more time to do a lot of preparation. And special thanks to Zaifadziman for helping me in so many ways. Thanks a lot for giving me faith, for believing in me, for supporting me and for accepting my weaknesses. Oh dear, I love you. 

And people, I always turn down for stupid words I heard from other people. But, trust me, its not worth it at all to over think about that. InsyaAllah, put your faith in Allah's promises because He will never break promises. :)

Lets go packing things! (^_^)v

Friday, March 9, 2012

Terukir di Bintang




Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milikku lagi
Seribu tahun pun akan ku nantikan kamu

Sayangku jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cinta ku padamu.....



What I feel about Terukir di Bintang by Yuna.

1#
A nice song with nice words sang by a nice singer who has incredibly nice voice.

2#
Dedicated to my loving boyfriend.

3#
I love this video a lot..............................

Monday, March 5, 2012

Jason Mraz - I Won't Give Up [Official Music Video]





beautiful song with beautiful words. 

je t'aime zaifadziman.

Thursday, March 1, 2012

Kakak

Rindunya dengan kakak. :'(

I don't know what happen. Tapi kakak call semalam, macam ada masalah besar je happen. hmmm. I am still wondering. Kak, kalau kau ada masalah, just tell me. I'm always here for you.

Wednesday, February 29, 2012

leap year

i'm not going to miss this chance to update my blog today. it's leap year!

thats all. :)

Tuesday, February 28, 2012

tak suka rokok tau, menyampah

sakit gigi. dalam mulut ada ulser. sakit dada rasa macam sesak nafas. malam tadi pukul 3 baru boleh tidur sebab sesak nafas. cik athma ni dah datang menyerang. sakit dada ku. lately memang ramai orang merokok depan aku. sebatang dua boleh tahan lagi. Kalau setiap setengah jam satu batang? aku rasa macam bunuh diri. rasa tak sihat sangat lately. aku putuskan biarlah rahsia sebab tak sampai hati tengok risau. lagipun dia macam demam. takut pulak demam denggi tu berulang.takut. tak sampai hati tengok dia sakit. kesian...so, aku biarlah dia dulu. sedih... :'(

anyway. kerja hari ni penat. penat sebab mingle with those people yang dalam bidang aircraft...they all ni heavy smokers. very heavy smokers. i cannot stand it. nasib baik lepas aku cakap aku ni lelah diorang blah setiap kali nak merokok. hmmm, thanks. aku memang tak tahan dengan rokok. aku tak suka orang merokok dan aku tak faham kenapa nak kena merokok. hish. rokok jahat tau. kalau kau hisap kau mati dulu lantak kau la. ni aku yang tak merokok ni sebab nak jaga kesihatan lagi kau nak suruh mati cepat? bangang. aku tak suka rokok. ahad lepas masa kat pasar tani, aku namap serang bapak ni merokok depan anak dia. kecik lagi anak tu. memang aku rasa nak sepak je bapak dia. kata sayang anak, tapi asap rokok tu anak hidu tak ke mendatangkan bahaya? hish. disebabkan aku tak suka rokok, secara automatik aku memang tak suka lelaki merokok. heeeee. merokok tu bukannya hensem mana pun bang. :) Quit smoking yer....

tadi pergi kat tpm, first time masuk plant memang aku batak sangat. besarrr. sekarang aku tahu sedalam mana penyesalan aku kalau ambil engineering atau sewaktu dengannya. hehehe. tapi sekarang kerja kat tempat aviation amacam? best? hahaha. apa2pun, i know i won't be long in this industry tapi, okeylah, buat experience, sekurang-kurangnya aku pernah masuk plant. ngeri.

k lah korang, babai.

Monday, February 27, 2012

Alhamdulillah, syukur

Rindu Kuching. Rindu Kuching. Rindu Kuching. 

Sapa mok sponsor tiket k ku pulang Kuching? :'(
Mok pulang. 
Mok pulang even sekejap.
Hati di Kuching dah sekda gik ati di sitok.
Tapi yalah, dah nama rezeki di sitok. 
Kenak company di Kuching nun sik pernah mok nunggah aku kerja?
Berjuta dah ku apply, sigek pun sik mok nunggah aku interview.
Kitak orang sik mok geng aku kah? 
Kecik ati ku oyyy~
Sekpa lah. Tapi aku mok juak kerja di Kuching. If bukan sekarang, one day I will.
Petang tok ada test dari cdak Maybank. Oh, mudahan dapat kerja sia. Aku sik tauklah test apa, aku rasa maybe a little bit macam ability test juak. But macam biasa aku tok nang sik pernah mok prepare apa-apa. Anyway, aku mesti cepat godek2 writings aku masa kat PETRONAS dolok. Celcom Axiata mintak benda sebagai bukti yang aku boleh menulis. Yeah, they are looking for someone who can do write-ups and corp comm Jr exec. And finally aku dapat interview invitation from such gigantic company. Fuhh lega. Even hanya interview. Hey, that's achievement okay! Hahahahaha. But actually I am really excited about GEMS by Khazanah Nasional tok. Wahhh, that one aku lebih excited berbanding getting a job for the moment. Tapi mun rezeki terus bekerja ya why not? Tapi, jeles ku nangga member dapat join SL1M program under Maybank. Mok juak tapi aku pahal la sik apply dolok...mengong kan? Tapi sekpalah, nama pun buka  rejeki. Okaylah ya. Lately macam mencurah ke ladang gandum jak rezeki. Alhamdulillah. Tok maybe rezeki bersabar aku kali. Hehehehe. Bestnya. :')

Alhamdulillah, syukur .

Wednesday, February 22, 2012

uncertain

i blame you moron. you are so mean. i couldn't explain. 

*********************

well, i should listen to you honey. but i'm not so sure. i've found out something and that something is really not-kinda-annoying to me but i guess you would annoyed to find that out. I guess.

thanks for what you did just now. It's totally worth it. Do you know why? Because you let me see what I wanna see without using my plan which is to see them by myself, BEHIND your BACK. :p

but trust me dear. It's gonna be alright. :)

I'm happy for myself, and I think I can proceed to what we've planned before dear. With my parent's blessing and I believe, Allah blessed us too, I know we can do it! Fight! :D

Now, I am back, with this flu continue writing what I have to write. think what i should think. and be back on this track.

Thanks love. 

Okay, on the other hand. I am having my flu and this fever is so annoying but, Alhamdulillah. Syukur about that. Anyway, lets pray for the best. :)

Monday, February 20, 2012

i hate you and thats all

i have thought about that. I tried not to think about it. but i just have to. i hate you.
that's all.

Wednesday, February 15, 2012

Harapan dan Doa

Hallo peeps.

Lama jugak tak update blog. Its been a week. kan? :) Anyway... my life macam biasa. kadang-kadang tungang terbalik tu biasalah. Planning untuk menamatkan zaman bujang itu in progress. Tapi iyalah. Mendirikan masjid, I literally mean memang bangunan masjid tu bukan senang kan. Those architects, engineers, contractors...orang yang nak bina masjid tu kena prepare lots of things. Banyak benda nak buat tau. Itulah juga maksud saya, nak bina masjid yang tak nampak ni pun. Banyak effort yang harus di lakukan. Am I correct? Married people, help me. :)

Nikah itu bagus. Banyak yang positifnya berbanding yang negatifnya. Kenapa ramai yang tak menggalakkan kahwin muda? Kenapa? Saya pun tak tahu. Mungkin parents lebih tahu macam mana hidup berumahtangga ni. Sebab tu they said. Jangan kahwin dulu. Kerja dulu baru kahwin. Kahwin tu kene banyak pakai duit, lepas kahwin lagilah. Nak bagi makan anak lagiii... hmmm :)

Nevermind. But I choose to get married soon. Or very soon. Ceh. Orang kata gatal tapi. In my defense, bukan gatal laaa. Saya cuma nak menjaga diri saya sebagai seorang wanita. Saya cuma mahu berkhidmat buat suami demi mendapat keredhaan di dunia dan juga di akhirat. This is the wise me. Hehehehehehe.

Lepas kahwin nanti insyaAllah, Yang Maha Esa akan bantu kita dari segi rezeki kita. Saya percaya itu.

Tapi mungkin sekarang, banyak lagi benda yang perlu diselesaikan. Contoh. Settle our study, settle our career, settle our finance, settle our relationship dengan keluarga dua belah pihak (yang mana saya masih malu-malu kucing) then, baru boleh settle down. :)

InsyaAllah, everything is going to be just fine. 

Allah, pemudahkan urusan kami. Ameen~

Wednesday, February 8, 2012

Di Ai El Ee Em Ea

It is always been like this.
Tak tahu mana arah tuju.
Tak tahu apa nak buat dan tak tahu.

Dilema.

Tak apa lah...

But, can I just be happy? Without you?

I am not happy.

Urgh...whatever. I can't make this post.

Wednesday, February 1, 2012

Sekuntum mawar merah sebuah puisi di bulan februari

Abaikan tajuk blog post. Tak ada kaitan pon. 
Rasa macam dah sakit hati buat job huntuing. tapi tak apa lah. Usaha tak cukup kot. Ye la, tiap-tiap minggu asyik pergi menabung kat karaoke jer. Haish T___T 

Actually nak kata happy tak happy sangat lah. Happy la jugak sebab this month saya total semua pendapatan saya... I earn more or less RM1000 jugak la as a part timer. Kerja saya kira hanya 17hari sahaja! Saya kekaguman malam tadi. Girang senang hati. Patutlah tak rasa sempit sangat bulan ni. Financially dan juga kebebasan. Happy sangat. Itu tidak termasuk gaji cik abang yang juga menjadi part timers. Total gaji RM2k. Oh yes. Alhamdulillah. Syukur. Rehat pun ada. Tak banyak, tapi ada masa nak berehat. Saya tersenyum lebar! :D

Itulah, Allah Maha Adil. Saya tak dikurniakan kerja yang stabil sekarang ni. Tapi, syukurlah, my love life incredibly awesome. I love him a lot. Moga ini jalan Allah tunjuk untuk jadi lebih maju stapak. InsyaAllah. Kami sedang berusaha. Eh, apa ni? Apa ni? Hehehe. I'll tell you this story later.

Oh ya. Saya nak bagitahu. I love February. You know why? Because, I just love February. Hehehe. Bukan sebab Valentine's Day falls on February sebab entah. Saya suka February. Abang, lets make February as our remarkable month. :)

Saya ni kan, update entry yang entah apa-apa je. But actually this entry shows my feeling right now. I'm happy, I feel blessed. Alhamdulillah. :)

Saya nak attend kelas. Babai.  ^_^

Friday, January 27, 2012

TIRED

I am tired. But somehow, everything's worth it.

Goodbye.

I'm tired.

Wednesday, January 18, 2012

A Walk to Remember

It seems like I'm having a lot of spare times these days. Yup. Being officially unemployed AGAIN, what do you expect? But this time of unemployment has been doing a lot of differences. Well, I still make quite a lot of money every month. I still have enough money to live here. Thanks to god. :)

So today, I spent my daytime watching movies and go and visit my dear Zai at his workplace. Oh ya He's doing part time job while waiting for internship placement which will be announced very soon. Good luck with that dear!

So today, I watched a movie called A Walk to Remember which I was told by my junior when I was in high school 7 years ago that the movie is an interesting movie and my reaction was what-are -you-talking-about-kid reaction. I was seventeen and she was hmmm wait she was...fifteen. I guess. But now I feel like I wanna go to facebook and search for her account and utterly thanked her for suggesting that. HAHA. 



A Walk to Remember is a great movie. I admit I cried over a scene where Landon Carter ask her mom a favor to teach him how to dance and he finally get to dance with Jamie. You know. That makes him b e the sweetest guy ever. Learn how to do something for your loved one is sweet. I mean so sweet.And there's another scene when Landon propose to Jamie. But yeah~ of course it will be one of the sweetest scene. Any movie. I know. :)

Congratulations Mandy Moore and Shane West. I love it. :)

OK guys, that's all for today! :)

p/s: but my fav romantic movie is still TITANIC. I watch them for million times!  :D

Monday, January 16, 2012

semakin


semakin hari semakin kecewa. semakin hari semakin ada saja berita tak baik. semakin hari semakin tua. semakin hari semakin hari dan semakin hari. banyak merungut tak bagus. space u8 dah buka. jom kesana. tapi tak tahu bila. cehhh. hmmm. but looking at the good side, i will be having a new spectacles tomorrow after been through lots of ups and downs with the cyclop spec.you dont have any idea of  how i love you miss cyclop...InsyaAllah. :)


Wednesday, January 11, 2012

this shit

Everything seems to be wrong. I check my emails today with hopes but luckily not high hopes and I am true. Its a disappointment. OK. I'm done with that. What you were saying last year maybe true. You're winning don't you. He told me that this life isn't a game and not a competition.  And I don't know what I'm thinking...............

OK actually I've been cheated and I am feeling cheated right now. And this is totally a disaster. I didn't expect this after I've made a perfect preparation for this call. Shit. I hate this. The program that used to call it unplanned plan has already been not part of my plan this year. I hate this shit

But I'm not gonna give in.

Friday, January 6, 2012

Unwanted Post

This is what I wanna say. When you have your own business like, a real business you have to put EXTRAORDINARY EFFORT every day. In fact, every second of your day. Sleepless is normal. Fatigue is something is on your own risk and please. Check on your staff regularly at least once a day to know what's her needs, what she's been doing. Fuck. She is your employee. The one who works for you. That benefits you A LOT. She the one who's making SALES and PROFIT to your company. Come on. Take care of her, you'll be safe. Your dream will come true. Please. Don't be afraid to invest on her. She will help you after she feel comfortable working with you. She'll give you something in return. But you seem so....what we call that. SELFISH. And bye for now. 

TAKE CARE.

Thursday, January 5, 2012

Happy New Year

Happy New Year to all. It is not too late for the wishes right? Yeah, We are still in the first week of the new year,yeah. Still not to late. So, lets not to late for a new resolutions. :)

Oh ya, speaking about 2012...I went to for a briefing about a job camp today. Yeah, quite interesting. I think I'm in. That's my first unplanned plan for 2012. Looks like the plan is gonna be the first on the list. That was so unplanned. Attending the course and after 5 weeks  later I will get suitable that suit my cert.  Sound so simple and easy. But I know it won't be that easy. Just be prepared for everything and let's learn from mistakes. I've done a lot of mistakes in 2011 and now I'm not going to repeat them. I'm gonna take a turn to the better, stand out. Again. Fix everything that I have destroyed.

Okay, enough for career. I pray for a better life financially secure and good health for myself and my family too.   When you have a stable career with a stable income and you wisely managed your income, you'll sure you have the financial secure. Good health for my parents of course. My mother's cancer surgery is scheduled at the end of March or early April. somewhere at that time. Praying for the best for her. InsyaAllah. She's a strong person. I know it. I'm the one who cry over that matter. Seeing her hair loss, getting thinner. But, she look normal and happy. I hope she will be happier this year. 

Relationships. :)
Hoping for the best, we're making a move to something that we have been dream of since the last 5 years of relationships. Zai is getting serious and I don't know. I can't say that too much. I'm a girl. He's the one who should everything that boys should do. Girls should be better waiting and pusssshhhingg. HAHA. I don't know. Ask him. *supan*

Well, thats all for 2012 kick off. Its 6.45pm. Gotta go for evening walk. a virtual one. bye! :D