Pages

Thursday, February 5, 2015

Malam Berlulut

Hey there, I'm back!

Tak malas pon update blog ^_^

Nampaknya kali ni ada kesempatan. Masa-masa lunch hour macam ni harus ku manfaatkan sepenuhnya dengan relax. Dah makan dah minum lets do your own stuff. Hari ni, I choose to blog! *awesomefeeling*

Today, I would like to share with you guys my Malam Berlulut. Malam Berlulut is a Sarawakian term referring to malam selepas akad nikah (since nikah is always pagi atau petang, kalau akad malam terpulang la nak berlulut or tidak) untuk pengantin tukar-tukar baju untuk sesi fotografi. Hehehe.  Contohnya baju sari, cheongsam and baju other ethnics la untuk digayakan. Usually, pengantin perempuan la... zaman sekarang ni pengantin lelaki pun ada juga yg nak turut serta. ;p

But then, husband saya tak. Malam tu dia tak tukar-tukar baju. Hehe. He wore baju melayu biru tu je. Sudah cukup untuk memikat hatiku. :D I was so lucky that night. Berkesempatan bergaya dengan EMPAT PASANG baju..... it was tiring tho tapi seronok! Lebih happy sebab baju-baju saya tak sewa, kos malam belulut pun tak mahal. Saya belanja RM200 jer... selebihnya orang sponsor laa... Alhamdulillah~

Lets start, I'll explain one-by-one ok. :)

Ni baju kaum India (dont think ini sari)  yang saya pinjam daripada kawan. Thanks Rani for this baju... Terasa seperti artis bollywood sekejap. Ok perasan... :D :D

Ni baju Maharani Cina. Sewa from Nurjuma Bridal kat Jalan Rubber. Kos sewa RM 100. Sayangnya takda gambar berdiri dan gambar dengan accessories... huhu...

This is special edition. Baju Minang kepunyaan ibu mertua. Accessories sewa dengan harga RM 15. Hehehe... bertuahnya boleh muat baju ni... :D

 

Baju yang ni, busana perkahwinan arwah nenda sebelah bapak. Ingat lagi, dia memang pesan kat kitorg cucu-cucu perempuan untuk pakai baju ni masa kahwin. Kakak dah pakai and saya cucu perempuan yang kedua paling tua lepas kakak pun dah pakai. :) The songket is still in very good condition. Masih cantik lagi macam kain baru. But design yang ni memang design yang lama. I'm very proud to have the chance to wear this. Yang tu set baju. Keringkam or selendang yang saya pakai tu nenek sebelah mak yang punya. Keringkam dengan benang emas. Cantik lagi, masih tahan walau dah berpuluh tahun. :) 

Itulah empat pasang baju yang saya gayakan pada malam berlulut, 20 Disember 2014... It was very tiring but fun! Seronok sangat. Thank you Lan Studio for the photography service...And satu lagi I was very happy with the makeup service by Hana Bakri. Makeup yang natural and berseri. I love this makeup. Nak hire Hana masa wedding sebelah husband. But she's not available. Hahaha... End up, saya make up sendiri-sendiri sebab saya sangat cerewet orang makeup. Its better tak payah bayar kalau saya tak percaya. I wont spend on something yang saya rasa tak worth. But with Hana, worth it. Begitu juga Qassehku Bridal yang makeup kan saya on my solemnization and reception. Later update cerita yang tu... :D

Anyway, enjoy gambar-gambar kat bawah yang saya nak share. Muahxxx...

XOXO





1 comment:

Mona Lea said...

suka baju songket n tudung keirngkam ya. klasik